Hoe kunnen dak- en kanslozen de corona-maatregelen naleven en overleven?

Vandaag verstillen onze dagelijkse activiteiten en alle bijhorende sociale contacten. Dit maken heel wat mensen mee, ze worden op de proef gesteld. Het normale dagelijkse leven valt stil en sommigen zijn helemaal alleen, voor lange tijd. Technologie is belangrijk om deze beproeving het hoofd te bieden. Dankzij technologie en informatica blijft fysiek contact met elkaar mogelijk, wat vooral in deze tijd heel belangrijk is. Voor een babbeltje dagelijks een telefoontje naar een alleenstaande of oudere zodat ze zich niet alleen voelen... Ze zijn dankbaar dat iemand aan hen denkt!
De meest kwetsbaren leven al lang in quarantaine, zelfs vóór de coronacrisis. Dak- en thuisloze mensen hebben geen sociale contacten, niemand belt hen op om te weten hoe het met hen gaat. Ze hebben niet de mogelijkheid zich te isoleren, evenmin een comfortabele plek om zo nodig uit te zieken.
Hoe kunnen dak- en thuislozen de hygiënemaatregelen naleven? Zoals “handen ontsmetten”, “regelmatig je handen wassen met water en zeep” of nog meer, “blijf thuis als je ziek bent”.
Vereenzaamden die in andere omstandigheden gebruikmaken van sociale restaurants om de maand door te komen, kunnen daar nu niet terecht. Ze zijn kwetsbaar zowel in hun mentale als fysieke gezondheid.
De coronacrisis en de daarbij gepaard gaande sluiting van Poverello in Brugge en andere diensten, zijn voor vele mensen in armoede en eenzaamheid een groot probleem. De vrijwilligers van vzw Open Balie bekijken het als een nieuwe uitdaging. Iedereen heeft hoe dan ook recht op goede voeding, zeker in tijden van angst. Het is belangrijk om nu wendbaar te zijn en zich daadkrachtig op te stellen.

Zodra bekend werd dat Poverello sloot, hebben de mensen van Open Balie gezocht naar oplossingen.
Elke middag van maandag tot en met zaterdag staat Welzijnsschakel Open Balie in het Meersenhuis, Westmeers 5 van 11.00 uur tot 12.00 uur klaar met een afhaalmaaltijd aan de keuken aan dezelfde voorwaarden als bij de Poverellowerking. Sommigen nemen het eten koud mee, voor anderen — voornamelijk daklozen — wordt het eten opgewarmd. Dagelijks komt een grote groep mensen langs, meer en meer ook mensen die het amper of niet kunnen betalen. Een moeder met twee kinderen die zelf vrijwilligerswerk doet, vraagt of ze tot het einde van de maand steun kan krijgen want ze komt niet toe met haar uitkering. Zolang de crisis is Open Balie 6 op 7 dagen open, op zaterdag geven we 2 maaltijden mee. De dankbaarheid van de mensen is groot en stimuleert de vrijwilligers om hierin verder te gaan. Leo komt elke dag en speelt op zijn melodica een liedje als dank. Hartverwarmend!

We merken dat de solidariteit is toegenomen, dat vele mensen de meest kwetsbaren willen helpen. Zo vervangt Pepijn zijn oma Herlinde in het bedienen van mensen. De carrièrejacht is stilgevallen, er is tijd voor bekering, we leven veel intenser met onze naasten. We gaan nu door een diep dal, maar er is het geloof dat we er uiteindelijk als samenleving sterker zullen uitkomen zodat niemand meer uit de boot valt.

Info over Open Balie…

Open Balie is een Welzijnsschakel van de pastorale eenheid Sint-Donatianus Brugge. Het is gestart als een ontmoetingsplaats voor mensen in eenzaamheid of met zorgen van welke aard ook. Door de tijd heeft Open Balie een eigen identiteit ontwikkeld door samen te werken met andere initiatieven in Brugge. Zo is er een ontmoetingshuis waar mensen op dinsdag- en donderdagmorgen langs kunnen komen voor een babbel. Op zaterdagmorgen is er een brunch daar alle andere voorzieningen gesloten zijn. In de zomer als Poverello gesloten is, staat Open Balie klaar om dagelijks aan 80 mensen een heerlijke maaltijd te serveren bij een gezellige babbel.
U kan ons steunen met uw gift te storten op Open Balie:
zonder fiscaal attest : Open Balie – rekeningnummer BE 26 7310 4299 5829
met fiscaal attest : Welzijnschakel VZW, Huidevetterstraat 165, 1000 Brussel
                               rekeningnummer BE35 7755 9400 0537 + referentie 17034 WZS Open Balie Brugge

Het team van Open Balie dankt u van harte!