Open Balie Zomert

Code groen: gezellige drukte…

“We moeten werken van barmhartigheid doen, maar met barmhartigheid! Ons hart moet aanwezig zijn. We moeten dit met liefde, tederheid en altijd met nederigheid doen!” (Paus Franciscus)

Corona: de eerste golf

Open Balie afhaalCorona het codewoord in alle geledingen. Ook bij Open Balie. Begin maart sloot Poverello. Winkels en supermarkten legden drastische beperkingen op: o.a. geen cash geld gebruiken, beperkte duur, slechts één persoon toelaten. Een nieuw begrip verschijnt: de bubbel. De eerste coronagolf werd een feit. Daklozen, mensen in armoede hebben geen bubbels. Hun bubbel is de straat, de eenzaamheid. Open Balie, de welzijnsschakel van de parochie Sint-Donatianus reageerde onmiddellijk, bijna impulsief. “We kunnen deze mensen toch niet aan hun lot overlaten", was de reactie van priester Toon, bezieler van het team. Handelen was de boodschap, de oplossing: het uitreiken van diepvriesmaaltijden. Dit alles coronaproef. Niet zo eenvoudig bleek achteraf, temeer daar niemand de duur kon voorspellen en dit budgettair zwaar kon wegen. Spontane giften zowel financieel als materieel gaven het project toch een kans tot slagen. Open Balie deelde meer dan 5.000 maaltijden uit. 

Inmiddels is de eerste golf geluwd

Helden zijn plots gewone mensen geworden. De truitjes van viroloog van Ranst zijn opgeborgen. De VTM drones, waarvan de enige bedoeling was in relatie met de advertenties de kijkcijfers te verhogen, zijn hun batterijen aan het opladen voor een volgende reclamestunt. Coronamaatregelen zijn intussen versoepeld en variëren met een niet altijd voorspelbaar tijdsinterval. Een rustpauze? De noden van de mensen zijn gebleven. Eenzaamheid, financiële zorgen. Een mondmasker verbergt veel.  

Open Balie Zomert coronaproef

Open Balie mise en place

"We hebben begrepen dat niemand zichzelf alleen redt. Hoeveel mensen oefenen geduld en schenken elke dag hoop, door ervoor te zorgen dat ze geen paniek zaaien maar medeverantwoordelijkheid.” (Paus Franciscus)

Midden juli stond Open Balie voor een nieuwe uitdaging. Open Balie Zomert 2020 met coronabeperkingen. Alle hens aan dek. De werkplanning opstellen voor 18 vrijwilligers. De zaal hoorde coronaproef te zijn waardoor het aantal gasten beperkt werd. Mensen uitsluiten is geen optie. De oplossing: langere openingstijden zodat twee shiften mogelijk waren. Bediening aan tafel, koffie en een babbeltje achteraf in open lucht, mondmasker verplicht, handen ontsmetten, te volgen circuit in de eetzaal. Maatregelen door iedereen te aanvaarden.

Maandag 20 juli: de vuurproef

Opgelucht verliep alles volgens het draaiboek, mensen vol begrip waren tevreden. Achteraf kwam dan nog de registratieplicht maar  eenvoudige Excel tabellen lossen dit op. Ook in de keuken was corona voelbaar. Mondmaskers, regelmatig  handen ontsmetten. De corona geboden vergden een andere aanpak. Wegens sluiting van groepskeukens en andere bronnen werden  hoeveelheden verse groenten en diepvriesproducten aangeboden. Voor de dienstdoende vrijwilligers was het even  puzzelen. Vooraf geplande menu’s kwamen niet kruising  tussen dagelijkse kost en  het evangelie van de broodvermenigvuldiging. Inspiratie, improvisatie en creativiteit gaan hand in hand. Maar het resultaat mocht er zijn. Oog voor detail: de schotel smakelijk garneren als kers op de taart. Een goed voorbereide ‘mis en place’ resulteerde in een vlotte bediening. Zorg voor onze mensen als leidmotief.  

Enkele gasten aan het woord

Goed, heel goed, zeer tevreden” (J.R.) “ Het loopt als een geoliede machine, Goede bediening. Heel lieve medewerkers. Heb er geen woorden voor.” (P.L.)  “Het is lekker. Het is aangenaam om hier te zijn. Thuis ben ik eenzaam. Hier is het gezellig tussen vrienden. Ik ben blij dat ik hier mag komen” (L.V)

Voldoening van de gasten creëert een dubbel gevoel. Open Balie is een win-winsituatie. “De dankbaarheid van de gasten is groot en stimuleert het ganse team om hiermee verder te gaan”, aldus Toon. 

Zelf ben ik als medewerker met twee taken, het verplicht registeren van de gasten en samen met Christiaen en Kay lid van de plongeur unit, dankbaar dat ik deel mag uitmaken van deze enthousiaste ploeg. Voor mij was het dubbel. Enerzijds de gasten mogen verwelkomen en ervaren dat voor hen het een beetje thuiskomen is. “ Goede middag. Het was lekker. Dank u wel.”  Eenvoudig maar echt. De wetenschap dat je meer dan 170 verschillende gasten hebt mogen ontvangen, samen goed voor 1200 maaltijden geeft je een gevoel dat je dit mag doen als dankbaar teken voor de medemens. Iets mogen doen schept energie. Iets moeten doen kost energie.   Anderzijds laverend tussen het sop, gekleurde afwas sponsjes, natte handdoeken, kletterende borden en bestek besef ik  dat door de verbondenheid, de compromisloze teamervaring we gelukkige mensen zijn die anderen respectvol mogen bijstaan. Open Balie een groep mensen die erin geloven.   Gelukkig de mens die zijn naaste in diens broosheid draagt zoals hij door hem wil gedragen worden, als hij in een soortgelijke situatie verkeert. (Wijsheidsspreuk 18, Franciscus van Assisi)

“Open Balie Zomert geeft mij tijdens de vakantieperiode een zinvolle invulling waarbij ik mij ten dienste stel van mensen die het minder goed hebben.  De kleine dingen doen er immers toe in het leven. In de bijbel staat vermeld dat Jezus gezegd heeft: "Wat je voor de minsten doet, dat doe je voor mij.” Bovendien is het bijzonder aangenaam werken in een ploeg van heel geëngageerde medewerkers. Hieruit put ik extra energie en het geeft me veel voldoening.” (MD)

Open Balie Zomert 2020: geen editie als de vorige

Open Balie zaalDe authentieke zorg voor de naaste die dicht bij het gewone leven staat, blijf je bij Open Balie ervaren. Wars van alle heldencultuur en media aandacht. Doen wat je moet doen. Dichter bij de medemens dan  de mediawereld, waar de actualiteit grotendeels bepaald worden door schijnbezorgdheid, haastige indrukken en overdreven drang naar goedkoop spektakel en dito sentiment.  

“In de coronatijden ervaren we meer en meer een virtuele vorm van communicatie met elkaar.  In plaats daarvan zouden we een nieuwe nabijheid moeten ontdekken.  Concretere relaties van aandacht en geduld”. (paus Franciscus)

Vanwege zijn gasten mocht het team van Open Balie deze hartverwarmende woorden ontvangen:

Het heeft geen naam

Dat is de grootsheid van het ongeziene
dat in het braakland van de stilte
Telkens weer ontkiemt.
Zoals een veldbloem overal
Langs beemd en bermen
Honderdvoudig kleuren tovert
Zo krijgt de wereld onverwachte charme
Waar zonder prijs
En met een glimlach
De één de ander dient.
Gratuïteit is een zeldzame bijzonder bloem.

Open Balie blijft het huis waar ik kan verpozen, waar ik mee aan tafel kan, waar ik mijn verhaal kan brengen, waar ik me een beetje thuis kan voelen.  Niet alleen als gast maar ook als vrijwillige medewerker. Code groen voor iedereen. Met dank aan de gasten en de medewerkers van Open Balie Zomert.

Koen De Witte

Steun het project Open Balie met een vrijwillige bijdrage:
Fiscaal niet aftrekbare giften te storten op WZS Open Balie vzw met rekeningnummer BE 26 7310 4299 5829
Fiscaal aftrekbare giften te storten op Welzijnschakel VZW, Huidevetterstraat 165, 1000 Brussel met rekeningnummer BE35 7755 9400 0537
met als vermelding WZS Open Balie Brugge vzw :  project code 17034