Gesprek met Brit, Iris, Jeroen en Peter

In hartje-Brugge zijn enkele kerken open gebleven tijdens de coronamaatregelen. Ik bracht een bezoek aan de Sint-Salvatorskathedraal en de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Kerken die open zijn vereisen natuurlijk mensen die zich in deze moeilijke tijden elke dag inzetten voor ontvangst, schoonmaak, onderhoud en zoveel meer. Iris, Peter en Jeroen zijn op post om de kathedraal te bemannen. In de Onze-Lieve-Vrouwekerk is dit de taak van Brit en haar collega’s.

Thuisverpleging aan het woord

Dagelijks zetten duizenden zorgverleners van het Wit-Gele Kruis zich in om hun beste zorgen toe te dienen bij hulpbehoevenden en zieken aan huis. Ik mocht in gesprek gaan met één van die duizenden zorgverleners en ontmoette Marleen Wyckaert (zie foto) in het hoofdkantoor van het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen. In het verleden stond hier een slotklooster waar de zusters Annuntiaten gehuisvest waren. Vandaag heeft dat plaats gemaakt voor de maatschappelijke zetel van het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen.

20200603 opnieuw misvieringen stoelenWe kunnen weer naar de mis. De nationale Veiligheidsraad heeft het licht op groen gezet voor de hervatting van religieuze bijeenkomsten. In alle pastorale eenheden van ons decanaat Brugge zijn er weer eucharistievieringen.

Maar het aanbod zal helemaal anders zijn dan vóór de coronacrisis. En de vieringen zelf zullen er ook anders uitzien dan voorheen.

Via Kerknet en de nieuwsbrief van het bisdom vernemen we de benoeming van priester Rik.

Rik wordt met ingang van 1 september pastoor van de pastorale eenheid Sint-Franciscus in Oostkamp en meewerkend priester in Brugge.

Pr Rik en Poe

Op Kerknetwebsite van bisdom Brugge is een rubriek met ‘veelgestelde vragen’ gepubliceerd, die de komende dagen wordt aangepast in functie van nieuwe richtlijnen van de overheid of de bisschoppenconferentie. Ze vullen ook aan met antwoorden op vragen die ze binnenkrijgen.

Ga naar de Veelgestelde vragen Coronamaatregelen van bisdom Brugge